zaterdag 24 mei 2014

Koud naar Compiègne

Buiten is het acht graden...
Het is acht graden. Je ziet het wel vaker, van die cabrioliefhebbers die zich in dikke jassen hullen om maar met het dak omlaag te kunnen rijden. In ons geval kan de kap er niet makkelijk weer op, dus we overleven met af en toe een zending koffie of warme chocolade vanuit het ruim, want daar is het knus en warm. We kijken een  beetje sip naar de airco-unit die daar hangt; het schijnt dat je hem ook kunt omkeren en als verwarming gebruiken.


... binnen is het comfortabel en warm
We hebben overnacht in Pont-l’Évêque – wat zijn die accenten toch lastig op een standaardtoetsenbord! Het is een stadje als vorige week Douai, een kruispunt van waterwegen met een flink aantal spitsen aan de kant. Het ligt dicht tegen Noyon aan, waarvan ik me herinnerde dat Johannes Calvijn er geboren is, de naamgever van onder andere mijn oude middelbare school. La crainte du Seigneur est le commencement de science stond er voor in de schoolagenda. 

Nu zijn we op weg naar Compiègne, met het vooruitzicht dat we er nu eindelijk onze tanks weer vol kunnen gooien. Bert van den Heuvel, de voor-vorige eigenaar van de Anna Koosje, die ook een keer een grote Franse reis heeft gemaakt, waarschuwde ons al dat je water en diesel moet innemen waar je het vindt. Water valt ons mee, dat is kennelijk sinds zijn tijd verbeterd want het is op veel sluizen te krijgen. Diesel valt juist tegen. We zijn al heel wat plekken gepasseerd waar volgens de kaart een bunkerstation was, maar die waren tot nu toe allemaal gesloten, en niet zomaar een beetje maar definitief. Het tankstation in Compiègne hebben we gebeld. Dat is er nog en het is op zaterdag open.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten