woensdag 14 mei 2014

Gent

Ligplaats Portus Ganda
We waren op weg van Rotterdam naar Frankrijk via de Maas. Dat we nu in Gent liggen was dus niet het oorspronkelijke plan, maar we zijn er wel blij mee. In de eerste plaats omdat dit een prachtige stad is, ooit, in de veertiende eeuw, na Rome de  grootste van Europa, en in de zestiende eeuw de hoofdresidentie van de Habsburgerkeizer Karel V, waar onze Willem van Oranje nog het hovelingschap heeft geleerd. Meerderen van de opvarenden zijn hier vroeger wel geweest, en elk had de ervaring dat de stad onherkenbaar veel mooier en interessanter is geworden. Al is het alleen maar om de 365 soorten bier die hier verkrijgbaar zijn in het ongeveer even grote aantal kroegen, cafés, bars en estaminets. We hebben er vier van gekeurd, er ligt ons nog een schone taak te wachten.

We hebben een prachtige ligplaats vlak tegen het stadscentrum aan, aan een kade met bankjes en zitplaatsen voor wie even wil genieten van de mooie plek of het leven. Gisteren vleide en jonge vrouw zich hier neer, bond haar jas en haar tas in een bundeltje tot hoofdkussen en ging lekker liggen slapen in de zon. Zo'n plek dus.


Nieuwe dakramen plaatsen
Waar we voorts heel gelukkig mee zijn is dat vandaag de eerste dag in ruim een week was dat we niet zijn geteisterd door plensbuien. Het was zelfs droog genoeg om een paar klussen uit te voeren die al geruime tijd lagen te wachten, zoals het vervangen van de lichtstroken in de luikenkap. Het materiaal was na een jaar of vijftien een beetje melkachtig-doorschijnend geworden en begon bovendien barsten en scheuren te vertonen. Van pure blijdschap begon de zon onmiddellijk na plaatsing haar ("die Sonne") of zijn ("le soleil") best te doen, zodat we voor het eerst dit seizoen het grote dakluik open konden doen voor koelte en frisse lucht. We waren zelfs al even in de verleiding de airconditioning uit te proberen, maar dat zou overmoedig verzoeken van de goden zijn geweest.

De meteo voor de komende dagen
Dat leidt tot de derde bron van vreugde, de weersvooruitzichten. Die zijn de laatste tijd nogal wisselend geweest, maar de meest recente stand van zaken is dat we de komende week geen neerslag van betekenis te verwachten hebben. We schrapen dus onze moed bijeen en gaan morgen richting Frankrijk, met als eerste grote bestemming Lille. Op de grens demonteren we het stuurhuis, en zo lang we in Frankrijk willen varen, blijft dat zo. Alle vaarwateren zijn er uitgemeten op een doorvaarthoogte van 3,50 meter, en wij zijn er met stuurhuis vier.

Wij hebben nog even geïnformeerd of het mogelijk is, de route door het oude centrum van Gent te volgen. Dat zou immers een mooie kraal zijn aan het snoer waar de Spree in Berlijn, de Donau in Boedapest en de Amstel in Amsterdam al aan zitten. De uitkomst: doorvaart is mogelijk maar dan moet er een evenement worden gecreëerd. Ook dat is mogelijk, maar het kost zesduizend euro. Ik denk dat we deze kraal maar laten liggen...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten