dinsdag 6 mei 2014

Belgische Maas, vanaf Namen door de Ardennen



Er is even een lacune in de berichtgeving tussen Luik en Namen, omdat ik een kooruitvoering in Driebergen moest bijwonen die ik niet mocht missen. Op maandag 5 mei reed ik per trein door de Belgische Maasvallei, waar een of twee dagen eerder de Anna Koosje had gevaren. 

Deze week is er een hooggeleerde aardwetenschapper aan boord, die ons vast ter voorbereiding het bijgaande geologische kaartje had gestuurd. Het eerste dat hij erbij zei is dat de Ardennen vol gesteenteplooien zit; tot aan Namen stroomt de Maas in een van die plooien, maar vanaf Namen, stroomopwaarts kijkend, gaan we er dwars doorheen.
Dat geef een spectaculaire kijk op de gesteenteformaties op, die ons werden uitgelegd met heel alledaagse vergelijkingen. Stel je hebt een tafel met een kleed erop. Kantel vervolgens die tafel en het kleed zakt in plooien naar beneden Laat nu ook dat kleed nog eens kilometers dik zijn, en schaaf er, zoals in dit geval door erosie, het merendeel van af. Wat je overhoudt is een kijkje op de onderste, alleroudste lagen van het kleed. Dat is ook te zien aan de kleurencode links op het kaartje. Brabant, en helemaal Nederland verder naar het noorden, is piepjong, zo'n 35 tot 50 miljoen jaar oud; het Dinantien, van Dinant dus waar wij langs voeren, is de diepste en oudste etage van het Carboon, zo'n 330 miljoen jaar oud. Als je daarbij bedenkt dat je kijkt naar sedimentslagen die ooit op een zeebodem zijn gevormd en later zijn overdekt door nieuwere, soms tien kilometer dikke lagen van het tafelkleed, begin je je een beetje een eendagsvlieg te voelen in de lange aardhistorie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten