dinsdag 17 juni 2014

Melun, de andere brie; en Abélard en Héloïse

Eerder waren wij al in Meaux, waar een van de twee soorten brie vandaan komt. Ooit, toen Franse kaas in Nederland wit was en geen smaak had, kregen wij voor het eerst een brie in handen met een licht-oranje korst, en met smaak! Dat was brie de Meaux, vernamen wij, en we concludeerden dat die andere, die smakeloze, dus van Melun moest zijn. Sindsdien hebben we bij de kaasboer alleen nog maar naar brie de Meaux gevraagd.  
Dat was dus helemaal verkeerd. Hier staat brie de Melun juist bekend als smakelijker en voller. Hij is ook kleiner, met een diameter van 28 cm. tegen 40 voor die van Meaux. Die brie zonder smaak was gewoon slechte, niet-gerijpte fabriekskaas. 
Hier hebben we vanmorgen een brie de Melun noir gekocht, daarmee schijn je te kunnen vaststellen of je een echte kaasliefhebber bent of toch gewoon een toeristisch geïnteresseerde. Vanavond weten we de uitslag. 

We lagen aan de kade voor de médiathèque Astrolabe. Die naam blijkt niet naar het sterrenkundige meetinstrument te verwijzen, maar naar de zoon van Abélard en Héloïse, het tragische liefdespaar van rond 1100. 
Abélard, een geleerde van grote faam, verlaat in 1102 de Sorbonne en begint voor zichzelf in Melun. Hij is dan 23. Later, terug in Parijs, wordt hij privaatdocent van Héloïse, nichtje – sommigen zeggen dochter – van de domkanunnik Fulbert. Hij is dan 36, zij 14. De natuur en de liefde hebben hun loop en een zoontje wordt geboren, Astrolabus, "hij die grijpt naar de sterren". Abélard wordt door toedoen van Fulbert gecastreerd, Héloïse gaat in een klooster en wordt uiteindelijk abdis. Zij blijven elkaar prachtige brieven van geestelijke liefde schrijven. Maar Abélard en zijn geschriften worden in de ban gedaan – door het concilie van Soissons, daar zijn we geweest! Hij mag zich nog net terugtrekken in een klooster en sterft op zijn 63ste. Héloïse laat zijn lichaam overbrengen, waarna zij nog 21 jaar leeft. Uiteindelijk worden zij in 1821 bijgezet op de Parijse begraafplaats Père Lachaise, zij aan zij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten