dinsdag 24 juni 2014

De Loire en haar zijkanalen

Kanaalbrug Briare
Ja, haar zijkanalen want La Loire is vrouwelijk, net als la Seine en de meeste andere rivieren. Alleen le Rhône en le Rhin zijn mannelijk – en natuurlijk is de Rijn ook een Franse rivier, van Bâle tot aan Strasbourg. 


Droge Loire
We varen niet op de rivier maar er langs, op het Canal Latéral à la Loire, het nieuwe. Want er is ook een oud zijkanaal, dat kennelijk te krap werd dus besloten ze er maar een nieuw, groter kanaal naast te leggen. Om daar vanaf het Canal de Briare op te komen, zonder eerst met sluizen omlaag te schutten en aan de andere kant van de Loire weer omhoog, hebben ze een kanaalbrug over de rivier gelegd. Die was met 650 meter ooit de grootste en langste ter wereld, maar sinds de bouw van het Wasserstrassenkreuz Magdeburg, 900 meter lang met het Mittellandkanal over de Elbe, alleen nog maar de mooiste. Je kunt er ook alleen maar in eenrichtingverkeer overheen met een smal scheepje, terwijl bij Magdeburg de grote jongens elkaar op de brug kunnen passeren. Ontworpen door Gustave Eiffel – brr wat heb ik een hekel aan zinsconstructies met uitgesteld onderwerp – lijkt hij (daar is het!) op de Pont Alexandre III in Parijs, waar we eerder onderdoor gevaren zijn. 

Varend over de kanaalbrug zie je waarom de Loire zelf niet bevaarbaar is. Het is een grillige, zo te zien grotendeels natuurlijke rivier met zandbanken en, zeker nu, weinig water. 

Ontmoeting in Châtillon
Wij kregen de eerste regen in geruime tijd en schuilden in Châtillon s/Loire. De plaatselijke Turkse snackbar had bier, frites en een tv-scherm, waar we de WK- wedstrijd Nederland-Chili mochten volgen. 

Verderop voegde het nieuwe zijkanaal zich in de bedding van het oude, waarna de sluizen ook allemaal lekker ambachtelijk-handbediend werden, deels door onszelf. Geeft niet – een van de éclusières vroeg of we toevallig niet wat wijn nodig hadden – Sancerre en Pouilly Fumé bijvoorbeeld. Na jaren ervaring had zij een scherp inzicht ontwikkeld  in de psyche van de dolende binnenschipper, en toevallig had zij het een en ander te koop. 



Zelfbediening




Geen opmerkingen:

Een reactie posten